Bezglutenowe
i bezmleczne przepisy

Bezglutenowe i bezmleczne przepisy

kasza jaglana na słodko – jesienne, ciepłe śniadanie

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jabłka 2 gruszki kilka orzechów włoskich lub innych szczypta soli szczypta cynamonu szczypta imbiru 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego Jabłka i gruszki kroimy na małe kawałki, uprzednio wycinając z nich gniazda nasienne. Skórkę...

czytaj dalej

Kasza jaglana na sypko

1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżka syropu agawy/klonowego garnek (najlepszy jest stalowy z grubym dnem) z przykrywką opcjonalnie łyżeczka oliwy, masła lub oleju kokosowego cynamon, kurkuma, imbir Ugotowanie kaszy jaglanej na sypko często...

czytaj dalej

Jaglane placuszki ze szpinakiem, czyli zielono mi

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 garście (jeśli chcesz mieć intensywniejszy smak i kolor dodaj więcej  ) jarmuż - opcjonalnie jeśli lubisz smak goryczki i ostrość kapustnych warzyw szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego...

czytaj dalej

Wysokobłonnikowy chleb z ziaren i orzechów

1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki lnu złocistego 3/4 szklanki orzechów (np. laskowe) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 3/4 szklanki płatków gryczanych (następnym razem wypróbuję...

czytaj dalej

Bezglutenowy chleb życia

145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczki soli 1 łyżka syropu agawy/klonowego 135 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 65 g migdałów/orzechów 3 łyżek oleju kokosowego 2 łyżki łyżeczka nasion chia (szałwia hiszpańska) 350 g wody...

czytaj dalej

kasza jaglana na słodko – jesienne, ciepłe śniadanie

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jabłka 2 gruszki kilka orzechów włoskich lub innych szczypta soli szczypta cynamonu szczypta imbiru 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego Jabłka i gruszki kroimy na małe kawałki, uprzednio wycinając z nich gniazda nasienne. Skórkę...

czytaj dalej

Kasza jaglana na sypko

1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżka syropu agawy/klonowego garnek (najlepszy jest stalowy z grubym dnem) z przykrywką opcjonalnie łyżeczka oliwy, masła lub oleju kokosowego cynamon, kurkuma, imbir Ugotowanie kaszy jaglanej na sypko często...

czytaj dalej

Jaglane placuszki ze szpinakiem, czyli zielono mi

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 garście (jeśli chcesz mieć intensywniejszy smak i kolor dodaj więcej  ) jarmuż - opcjonalnie jeśli lubisz smak goryczki i ostrość kapustnych warzyw szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego...

czytaj dalej

Wysokobłonnikowy chleb z ziaren i orzechów

1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki lnu złocistego 3/4 szklanki orzechów (np. laskowe) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 3/4 szklanki płatków gryczanych (następnym razem wypróbuję...

czytaj dalej

Bezglutenowy chleb życia

145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczki soli 1 łyżka syropu agawy/klonowego 135 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 65 g migdałów/orzechów 3 łyżek oleju kokosowego 2 łyżki łyżeczka nasion chia (szałwia hiszpańska) 350 g wody...

czytaj dalej