Składniki

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki lnu złocistego
  • 3/4 szklanki orzechów (np. laskowe)
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych (następnym razem wypróbuję pełną kaszę gryczaną, ugotowaną)
  • 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej (lub do smaku)
  • 2 -3  łyżeczki ksylitolu lub 2 – miodu albo słodu (lub do smaku)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyzeczki nasion babki płesznik lub 3 łyżeczki Colon C (do nabycia w aptece, płesznik możesz zastąpić dodatkową ilością lnu złocistego 1/3 szklanki – zmielonego na mąkę)
  • tłuszcz jedynie do natłuszczenia papieru do pieczenia

Wykonanie

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj składniki płynne, wymieszaj całość, spróbuj czy słoność/słodkość jest dla Ciebie akceptowalna i pozostaw do „nasiąknięcia” na 1-2 godziny.

Przełóż masę do formy (nie polecam pieczenia w silikonie) wyłożonej papierem nasmarowanym tłuszczem (dociśnij ciasto w formie za pomocą łyżki). W przeciwnym razie możesz mieć problem z wyjęciem chleba po upieczeniu.

Piecz 50 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg), następnie wyjmij chleb z formy, odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15 minut.

Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej, więc najwygodniej upiec go wieczorem i pokroić dopiero rano. Jeśli się pospieszymy, chlebek może się rozpadać.