Składniki
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki lnu złocistego
- 3/4 szklanki orzechów (np. laskowe)
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
- 3/4 szklanki płatków gryczanych (następnym razem wypróbuję pełną kaszę gryczaną, ugotowaną)
- 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej (lub do smaku)
- 2 -3 łyżeczki ksylitolu lub 2 – miodu albo słodu (lub do smaku)
- 2 łyżeczki nasion chia
- 4 łyzeczki nasion babki płesznik lub 3 łyżeczki Colon C (do nabycia w aptece, płesznik możesz zastąpić dodatkową ilością lnu złocistego 1/3 szklanki – zmielonego na mąkę)
- tłuszcz jedynie do natłuszczenia papieru do pieczenia
Wykonanie
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj składniki płynne, wymieszaj całość, spróbuj czy słoność/słodkość jest dla Ciebie akceptowalna i pozostaw do „nasiąknięcia” na 1-2 godziny.
Przełóż masę do formy (nie polecam pieczenia w silikonie) wyłożonej papierem nasmarowanym tłuszczem (dociśnij ciasto w formie za pomocą łyżki). W przeciwnym razie możesz mieć problem z wyjęciem chleba po upieczeniu.
Piecz 50 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg), następnie wyjmij chleb z formy, odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15 minut.
Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej, więc najwygodniej upiec go wieczorem i pokroić dopiero rano. Jeśli się pospieszymy, chlebek może się rozpadać.